ROVANIEMI-korun tarina.

Tämä tarina alkaa Savukoskesta. Minun kotikylästäni, jossa olin viime keväänä Kuivalihamarkkinoilla myymässä meidän tuotteitamme. Ennen markkinoita bongasin eräästä Facebook-ryhmästä postauksen, jossa kyseltiin löytyykö keneltäkään enää legendaarisia Savukosken vaakuna -aiheisia avaimenperiä, ja että saako niitä enää mistään. Kyseiset avaimenperät olivat yksinkertaisia muovisia kappaleita, joissa oli Savukosken vaakuna ja tekstinä Savukoski. Ilmeni, ettei niitä ollut saatavilla mistään. Idealamppu syttyi ja kommentoin, että vaneristapa ne valmistuu nopeasti. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Tekaisimme siis Kuivalihamarkkinoille erän Savukoski-avaimenperiä. Samalla syntyi luontevasti ajatus SAVUKOSKI-korvakoruista ja ne toteutettiin siinä samalla. Ajattelimme, että koska kyseisten tuotteiden kohdeyleisö on niin rajattu, emme koskaan laittaneet niitä verkkokauppaan. Mikä on aika sääli, koska korviksista tuli mielestäni todella upeat.

Kuntien vaakunoita ei missään nimessä saa käyttää tuosta vaan tuotteissa. Siksi teimme ison selvittelytyön ihan alkuun siitä, keneltä tai mistä lupaa pitää kysyä. Lopulta saimme tietää, että kunnanjohtaja olisi tähän oikea henkilö, joten olimme yhteydessä häneen ja hän antoi meille luvan vaakunan käyttöön juuri näihin tuotteisiin. Tähän säätämiseen meni kaikkinensa kuukausi, joten jäikö siinä peräti viikko ennen markkinoita löysää. Ei ollenkaan viime tipassa siis. 

No, takaisin ROVANIEMI-koruihin. SAVUKOSKI-korujen jälkeen sain nopeasti uuden idean jonkinlaisen korun tekemisestä myös Rovaniemestä, joka on ollut rakas kotikaupunkini yhteensä yli kymmenen vuotta (erinäisinä pätkinä). Mietin, että mikähän mahtaisi kuvata Rovaniemeä parhaiten. Sitä ei tarvinut kauaa miettiä, sillä lähtiessäni joka päivä kotoani, näen horisontissa tämän erään tietyn uljaan monumentin, joka sijaitsee ihan likellä keskustaa. Siis Jätkänkynttilä-sillan.

Tässä kohtaa selvennettäköön, että minun suunnittelutyöni lähtee siitä, että haluan istuttaa joitain oikean elämän asioita koruihin kuitenkaan menettämättä korujen korumaista kauneutta. Se ei mikään helppo tehtävä, vaikka lopputulos siltä saattaakin näyttää. Olisihan se helppoa vain tunkea kuvattavat asiat fraameihin, kuten aika monet turismikrääsää myyvät tuottajat tekevätkin. Nyt kuitenkin puhutaan designtuotteista. Kyseessä ei ole designtuote, jos sen tekee edellä kuvatulla tavalla. Designtuotteet suunnitellaan huolellisesti niiden käyttöä vastaavaan tarkoitukseen. Se, että otat jonkun kivan kuvan, ja teet siitä tuotteen, ei tee siitä designia. Suoraan sanottuna, yksinkertaisimpia muotoja en edes laske designiksi, kuten esimerkiksi palloja ja kolmioita, joita hyvin usein koruissa käytetään. Tottakai, jos olet jalostanut muodon eteenpäin, vaikkapa maalaamalla sen persoonallisella tavalla tai käyttämällä sitä jollain uudella tapaa, silloin siitä voi tulla designia. 

ROVANIEMI-korujen suunnitteluprosessi alkoi ihan vain valokuvaamalla Jätkänkynttilä-siltaa. Mietin, minkä kokoisen alueen siitä otan koruun mukaan, ja miten sen kehystän. Päädyin ympyräkehykseen, sillä ajattelin sen toimivan upeasti isoissa koruissa. Ja niinhän se teki.

Sen jälkeen alkoi vaikein vaihe. Oli mietittävä, kuinka paljon pelkistän siltaa koruun. Piirsin luonnoksia, kokeilin erilaisia vaihtoehtoja vektorigrafiikka-ohjelmassa. Tuntien suunnittelutyöstä huolimatta mikään ei oikein täysin toiminut ja jotain jäi vain puuttumaan. Lopulta jätin asia hautumaan työkansioon ja palasin siihen vasta kuukauden parin päästä.

Hauduttaminen toimii todella usein koruasioissa, sillä lopulta se jokin puuttuva asia saattaa pälkähtää ihan yhtäkkiä mieleesi ilman ennakkovaroitusta. Näin kävi myös ROVANIEMI-korun kanssa. Alkuvaiheessa olin piirtänyt sillan itse ja jossain kohtaa haudutteluani päähäni pälkähti ajatus, että mitä jos lähtisinkin mallintamaan sillan suoraan valokuvasta. Toin kuvan suunnitteluohjelmaan ja vetelin viivat sen päälle. En tietenkään täysin yksi yhteen, koska Jätkänkynttilän vinokaiteet ovat niin kapeat, etteivät ne ikinä olisi toimineet korussa. Siispä yksinkertaistin ja pelkistin vinokaiteita rajulla kädellä. Äkkiseltään saattaisi näyttää, että koru tosiaan on suora tosiaan mallinnos Jätkänkynttilästä, mutta sitä se ei ole, ja sen huomaa, kun verta korua tarkemmin itse siltaan.

ROVANIEMI-korvakorut >>

Olin onnellisesti saanut tämän lopullisen hukassa olleen inspiraation jyväsen hyvissä ajoin ennen Wanhoja markkinoita, jossa olin korun ajatellut lanseerata. Minua alkoi kuitenkin vaivata se, pitäisikö maamerkin käyttöön olla jonkinlainen lupa. Vaikka se tunnettu onkin, ja vaikka eihän tässä nyt oltu siltaa rakentamassa, pitää tekijänoikeusasioissa olla hyvin tarkkana. En minäkään haluaisi, että minun designiani hyötykäytettäisiin tietämättämäni jossain muussa tuotteessa. 

Tosiaan, päädyin jälleen kerran kyselemään lupa-asiasta sieltä sun täältä tuntemiltani ihmisiltä, eikä kukaan osannut vastata yhtään mitään muuta kuin että ”sinuna varmistaisin asian”. No p****le, mistä minä sen varmistan?! Jostain sain lopulta vinkkiä, että ehkäpä kaupunki tähän osaisi vastata.

Lähestyin siis kaupunkia. Tässä kohtaa aikaa Wanhoihin markkinoihin oli vielä n. puolitoista kuukautta aika, oikein hyvin siis, ei mitään hätää. Kerrankin olin ajoissa liikkeellä lupa-asian suhteen. Kaupungin taholta minua tökittiin eteenpäin ihmiseltä toiselle ja lopulta asia jäi jumiin kesälomien vuoksi.

Kesän päätyttyä sain tietää, että minun pitäisi olla yhteydessä sillan rakentaneeseen arkkitehtitoimistoon. Jota ei ole enää olemassa. Sen oli ostanut toinen arkkitehtiyhtiö. Sain kuitenkin kyseisen toimiston yhteystiedot. Mutta silti, kuinka todennäköistä olisi, että saisin kiinni sillan suunnittelutyössä vuonna 1989 mukana olleen henkilön? Niinpä. Ei kovin todennäköistä.

Yritin ja en saanut vastausta. Wanhoihin markkinoihin oli enää viikko aikaa. Aika juoksi, minä juoksin, markkinahässäköiden valmistelu alkoi tuottaa melkoista kiirettä viimeisille päiville.

Lopulta, kaksi tuntia ennen markkinoiden alkua, saimme sillan suunnittelutyössä vastaavana olleen arkkitehdin puhelimen päähän - ja saimme luvan sillan profiilin käyttöön korussa! Hallelujaa. Saimme luvan ja mielenrauhan.

ROVANIEMI-korvakorut osoittautuivat markkinoiden suosituimmaksi tuotteeksi. Ja vientiä on riittänyt niiden jälkeen. Joten ehdottomasti tämä selvittelytyö kannatti. Luovaa työtä tekevänä ei halua loukata kenenkään toisen tekijänoikeuksia.

Sattuvasti Jätkänkynttilä täyttää tänä vuonna ja tässä kuussa (28.9.2019) 30 vuotta. Tämän minulle eräs markkinakävijä osasi kertoa. Enpäs ollut sitä osannut ajatellakaan, vaikka tietoa sillasta jouduin kaivelemaankin ja sen käyttöönottopäivä tuli kyllä moneen kertaan vastaan.

Siispä onnea Jätkänkynttilä-silta, Rovaniemen kruunu!

  

Lue aiemmat tarinat korujen takaa: 

ORAVA-korun tarina.

VUORISTO-korun tarina.


4 kommenttia


 • uhkosiveotegi
  Online[/url] Amoxicillin 500mg vai.xfoq.usvadesign.fi.wqe.nk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • aragjowoke
  No Prescription[/url] Amoxil Causes Gallstones exr.cgpe.usvadesign.fi.cvm.du http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • FlEBtkmciZASj

  eTQYrLyKg


 • oLHfYOZFytMIwU

  FJOHziBZbvcEyqCj


Jätä kommentti