ORAVA-korun tarina

Matematiikka linkittyy kiinteästi estetiikkaan ja ihmisen psykologiseen kauneuskäsitykseen. Mikäli meidän käsketään valita kaksista kasvoista miellyttävämmät, todennäköisesti valitsemme ne jotka ovat symmetrisemmät. Jos joudumme asettamaan tyhjälle hyllylle yhden esineen, suurimmalla todennäköisyydellä asetamme sen lähelle kultaista leikkausta. 

Valinnat ovat lähtökohtaisesti tiedostamattomia, sillä emme varsinaisesti osaa selittää miksi koriste-esine tuntuu oikealta asettaa hyllylle kultaisen leikkauksen kohtaan. Se vain näyttää mielestämme parhaalta. 

Minua on aina kiehtonut matematiikan säännönmukaisuudet, ja saan suurta tyydytystä mikäli saan geometrian täsmäämään ja viivat vedettyä toisiinsa suhteutettuihin linjoihin. Arkkitehdin työssä tämä on arkea, ja monesti tuntuu vaikealta selittää ei-kollegalle miksi esimerkiksi sattumanvaraisuus häiritsee. 

ORAVA-korusarjaa suunnitellessani kantava idea oli kahden keskenään samanlaisen palasen muodostama ykseys. Halusin tehdä korun, joka on muodostuu kahdesta osasta, mutta toimii myös itsenäisesti. Kaksi toisiinsa käpertynyttä oravaa muodostaa yhdessä kahdeksankulmaisen muodon. Täydellisenä kappaleena oravat olisivat muodostaneet ympyrän, mutta kulmikas sisäosa olisi riidellyt liikaa kaarevan ulkosyrjän kanssa. Voi, mikä geometrinen umpikuja! 

 

Aiemmin mainitun kultaisen leikkauksen suhde saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kiinnostuin tutkimaan ORAVA:n suhdetta kultaiseen leikkaukseen vasta jälkikäteen, koska itse suunnittelussa en tavoitellut kyseistä suhdetta. Ei itse asiassa tullut mieleenkään koko leikkaus, sillä keskityin paukuttamaan itseäni etuotsalohkoon kolmioviivaimella ja miettimään saako ranteet vedettyä auki viivaimella. Se on se luomisen tuska, kuulkaa. 

 

Kuva: Kisspng.com

Alla olevassa kuvassa vasemmalla punaisella näkyy missä korun kultainen leikkaus laskennallisesti sijaitsisi, ja oikealla oranssilla näkyy mihin selän taitepiste todellisuudessa sijoittuu. Ero on huimat 2,4 millimetriä! Kovin kauas ei oma esteettinen silmä tässäkään tapauksessa heittänyt. Taas huomaamme toteuttavamme matemaattisia lainalaisuuksia tahtomattamme, mikä tuntuu tarkemmin ajatellen hyvinkin pelottavalta. Onneksi ORAVA-koru symboloi myös rakkautta ja ykseyttä, joten emme voi vajota liian syvälle kylmän analytiikan pariin. Lisää ORAVA:n symboliikasta löytää tuotekuvauksesta

Vaikka oravat eläiminä symboloivat minulle iloisuutta, ystävyyttä ja elämäniloa, ORAVA-korut ystävyyttä, rakkautta ja yhteenkuuluvuutta, varsinainen idea kehittää orava-eläimestä koru syntyi Avaraa Luontoa katsellessa jätskikippo kainalossa. Arjen yltäkylläinen tylsyys, mikä ehtymätön luovuuden lähde!

ORAVA-koruja suunnitellessa oli pelattava koko ajan kahdella palasella, jotta korut yhdistyisivät toisiinsa saumattomasti. Oli pidettävä kiinni tietyistä kulmalinjoista. Nenän pään kulman ja mahan taitoksen kulman on oltava sama, jotta nenä sujahtaa sujuvasti toisen tassun alle. Jotta kahden korun muodostama kokonaisuus olisi tasapainoinen, oli myös ulkolinjojen kulmat oltava yhteneväiset. Tasapainoisuutta lisäsi myös kauttaaltaan 2,0 millimetrin paksuiset ääriviivat. 

ORAVA on koruna sellainen, jonka tekeminen oli tuntui samalla mahtavalta, mutta samalla siltä kuin joku raastaisi aivoja juustohöylällä. Designiin tiivistyy loppumattomalta tuntuva geometrinen suo, joka upottaa joka askeella syvemmälle eikä siitä pääse irti. Aina tuntuu löytyvän uusi kulma, uusi tapa pelkistää korun idea yksinkertaisempaan muotoon. Lopulta on kuitenkin jossain kohtaa luotettava omaan esteettiseen silmäänsä ja lopetettava loputtomalta tuntuva kulmien tasaaminen, sillä mikäli haluaisimme tehdä "täydellistä" jälkeä, tekisimme ikuisesti vain ympyröitä ja mustia kuutioita. (Mustan kuution myötä terveiset vaan kaikille arkkitehtiystäville!)

Geometriaset lainalaisuudet on ehdottomasti yksi kulmakivi omassa suunnittelussani, sillä KETTU-sarja toteuttaa samankaltaisia lainalaisuuksia hieman eri vinkkelistä. Siitä kuitenkin lisää myöhemmissä blogipostauksissa. 

Mikäli haluat keskustella aiheesta lisää, raapusta alle kommenttia tai laita vaikka sähköpostia, viestiä Instagramissa tai Facebookissa! 

- Mirva - 


18 kommenttia


 • dosyabomo

  viagra x plus[/url]


 • acixohe

  ] Amoxicillin lqc.nkdw.usvadesign.fi.czn.ha http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/


 • ujbeowikk
  500mg Capsules[/url] Buy Amoxicillin ekg.ccio.usvadesign.fi.hso.hy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • nifdovu
  Without Prescription[/url] Buy Amoxicillin Online aoe.wqsc.usvadesign.fi.ixu.fr http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ikoonawa
  500mg[/url] Amoxicillin 500mg ifv.falk.usvadesign.fi.ook.po http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Jätä kommentti