Miten vanerikoruja oikein suunnitellaan?

Ensinnäkin, kaikki kunnia Mirvalle, joka löysi tämän jalon taiteen lajin, eli vanerikorujen tekemisen. Itsehän en ollut asiaan tutustunut millään tavalla ennen vuoden 2017 tammikuuta, jolloin muutin Mirvan kämppikseksi kahdeksi kuukaudeksi.

Minusta oli ihan huikeaa, että Mirva oli aloittanut yrittäjänä.Yrittäjyys oli jotenkin mystistä minulle. Tuntui, että yrittäjät ovat vähintäänkin jotain superihmisiä. Että yrittääkseen pitää tietää jotain salaista, mitä me maallikot emme ymmärrä.

Tätä kirjoittaessani tajusin muuten valehdelleeni Instagramissa Mirvan aloittaneen yritystoiminnan 2017, mutta senhän on täytynyt olla 2016. Oh well…

Asiaan. Mirva kertonee joskus itse miten vanerikorut löysi ja miten niitä päätyi suunnittelemaan. Minä löysin ne Mirvan kautta.

Meni vielä kaksi vuotta ennen kuin itsekin kiinnostuin korusuunnittelusta. Sitä tuskin olisi tapahtunut, jos en olisi eräässä työssäni päässyt tutustumaan Illustrator-ohjelmaan. Meinaan kyseisen ohjelman opettelu on sellainen savotta, että ette uskokaan.

Illustratorhan on vektoripiirustusohjelma ja siten erittäin olennainen osa suunnittelutyötä. Joku muu saattaa suunnitella jollain muulla ohjelmalla, mutta itse suunnittelen sillä.

Illustrator ei ole mikään Paintin kaltainen piirustusohjelma. Koska kyse on vektoreista, eli skaalattavista kuvista, ei piirtäminen tapahdu perinteisellä tavalla. Ja voi saakeli sanon minä, kuinka turhauttavaa on, kun ensimmäiseen vuoteen ohjelma ei tottele sinua ollenkaan, etkä saa aikaiseksi sellaisia kuvia kuin haluaisit. Tulee aina vain jotain vähän sinnepäin.

Mutta sitten kun kyseisen ohjelman oppii. Voi pojat ja tytöntylleröt. On se kuulkaas aarre.

No, siihen prosessiin. Illustrator on siis (minulla) koko suunnittelutyön kivijalka. Kuitenkin prosessi alkaa useimmiten perinteisesti lyijykynällä ja paperilla. Lopputuloshan ei sitten muistuta yhtään sitä alkuperäistä luonnosta, se on varma. Mutta siitä se lähtee.

Tai vielä oikeammin prosessi lähtee tietysti ideasta. Yleensä idea on syntynyt jonkin inspiraation tuotteena. Omassa suunnittelussani poimin ideoita jatkuvasti ympäriltäni. Koskaan en halua päästää itseäni helpolla. Voisin suunnitella niitä palloja ja neliöitä ja timantteja, mutta vaadin itseltäni enemmän. Tiedän toki, että yksinkertaisuus myy. Mutta silti, minulle on todella tärkeää, että korussa on jokin ajatus taustalla.

Joskus, tottakai, design syntyy ihan pelkästään leikkimällä kivannäköisillä muodoilla. Ei pidä sitäkään vähätellä. Fakta on joka tapauksessa se, että suunnitteluun menee aikaa. Vaikka lopputulos olisi yksinkertaisen näköinen, on suunnitteluun todennäköisesti käytetty tunteja ja taas tunteja.

On nimittäin tärkeää, että jokainen piste on millilleen kohdallaan. Illustratorissa nuolinäppäimistä onkin tullut lempityökaluni. Niiden avulla kun sitä pistettä voi kätevästi siirtää juuri sen millin verran.

Vaatii harjaantunutta silmää, jottanäkee mihin se milli pitää lisätä tai ottaa pois. Voin kertoa, että koskaan päässäni ollut ajatus ei ole tullut sellaisenaan ulos tuotantoon. Idea ei nimittäin aina toimi välttämättä juuri niin kuin olit ajatellut. Siksi pitää kokeilla, kokeilla ja kokeilla. Koru on valmis, kun se näyttää tasapainoiselta, eikä mikään siinä pistä silmään häiritsevästi.

Kun prosessin tärkein työ, eli suunnittelu, on tehty, pitää korut asetella laserleikkaamoon lähetettävälle planssille, elikkä tietyn kokoiseen piirtotiedostoon. Tähänkin saa tuhrattua aikaa, jos haluaa säästää rahaa ja asetella korut mahdollisimman fiksusti vierekkäin tilaa säästäen. Korun ääriviivat pitää myös muokata sellaisiksi, että laserleikkuri pystyy lukemaan niitä.

Noin viikon kuluttua saamme laserleikatut korut. Niiden päällä on suojaava kalvo, mikä pitää irrottaa varovasti jokaisesta yksi kerrallaan. Sen jälkeen korut kootaan. Omin pikkukätösin. Joka ikinen pikku lenkki on omana irrallisena osanaan ja ne pitää kiinnittää toisiinsa. Sen jälkeen ne pakataan kauniisti laatikoihin ja kas - korut ovat valmiita lähetettäväksi!

Tällaisia kuvia minulla on puhelin täynnä. Inspiraatiota voi löytyä yllättävistäkin paikoista. 

Siinäpä se. Eli jos haluat alkaa tekemään vanerikoruja, sinun on opeteltava käyttämään jotain suunnitteluohjelmaa. Kaikki muu tulee siinä sivussa.

Mikäli jokin tietty asia kiinnostaa vaikkapa suunnittelussa, niin heitähän meitä viestillä somekanavissamme Facebookissa tai Instagramissa.

- Jenni

Kauppaan >> 

Jenni

Sivutoiminen design-yrittäjä, päätoiminen projektipäällikkö. 

Puran luovuuden tuskaani graafisen alan yrityksessä suunnittelemalla vanerikoruja ja printtejä. Kättemme jäljen näet Usva Designin verkkokaupassa.


37 kommenttia


 • Estelle Andy

  Estelle sent you 1 nude pic. She is online and very horny now.
  Please click here to chat with her.
  https://sexlovers.club/chat/EstelleAndy


 • emiducivae
  Online[/url] Amoxicillin 500mg amn.zcsd.usvadesign.fi.zhe.mn http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

 • ewiazanypuze
  500mg[/url] Amoxicillin Online luw.nrgj.usvadesign.fi.vah.bz http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

 • acadaluna
  No Prescription[/url] 18 bbx.wtcx.usvadesign.fi.omd.ad http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

 • uferepkowij
  Amoxicillin[/url] Amoxicillin gxn.hwcz.usvadesign.fi.gzj.jy http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Jätä kommentti