Eettistä ja ekologista

Korujen ja tuotteiden suunnittelussa on pienten piperrysten ohella mietittävä välillä suurempiakin linjoja. Skaala on laaja; muutaman millin kokoisista korurenkaista verkkokaupan tuotteiden pakkausmateriaaleihin ja lopulta yhteisen ympäristömme hyvinvointiin. Joihinkin asioihin voi panostaa enemmän kuin toisiin.

Koko maailman mittakaavassa olemme häviävän pieni osanen suurempaa kokonaisuutta. Haluamme silti olla hyvinä esimerkkeinä ja olla avoimia myös parannusehdotuksille. Alla olevassa tekstissä olemme kartoittaneet USVA Designin nykytilannetta kestävän kehityksen kannalta. Tavoite on aina pyrkiä parempaan ja kestävämpään tuotantoon, jotta korujemme tuomasta ilosta voitaisiin nauttia kevein mielin tulevaisuudessakin.

Vuosi 2019 on osoittautunut ilmaston kannalta merkittäväksi vuodeksi. Länsimaiden kuluttajat ovat havahtuneet maapallomme tilanteeseen ja alkaneet tarkkailla omia kulutustottumuksiaan sekä kiinnittämään huomiota kulutushyödykkeidensä laatuun ja tuotantotapoihin. Nykypäivän kuluttaja ei halua, että kukaan joutuisi kärsimään hänen valintojensa takia ja pyrkii valikoimaan ostamansa tuotteet sen mukaan. Tämä on tietysti äärimmäisen hyvä asia!

Osakeyhtiön perustettuamme vuoden 2019 alussa, olemme joutuneet moneen otteeseen miettimään valintojemme eettisyyttä ja ekologisuutta. Koemme yrittäjinä olevamme vastuussa tuotteidemme hiilijalanjäljen minimoimisesta. Haluamme myös, että tuotteemme ovat mahdollisimman eettisesti tuotettuja. Tämä on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi, mistä syystä haluamme kirjoittaa asiasta julkisesti. Olemme aina avoimia eettisesti vieläkin kestävämmille toimintamalleille.

Raha ei koskaan tule olemaan USVA Designin suunnittelua eteenpäin ajava voima. Meillä molemmilla on yrittämisen ohella vakituiset työpaikat ja suunnittelutyö syntyy halusta toteuttaa luovaa puoltamme. Haluamme, että tuotteistamme on iloa sekä meille että asiakkaillemme, ja että emme tuhlaa tarpeettomasti luonnovaroja.

Pienyrityksen pyörittäminen globaalissa maailmassa ei ole kovin yksinkertaista, koska kaikkea ei mitenkään pysty tehdä täysin itse. Mikäli tahtoo myydä T-paitoja omalla painatuksella, tuotantoketju alkaen kankaan valmistamiseen käytettävän puuvillan peltoviljelmältä ja päättyen valmiiksi paidaksi kuluttajan päälle, voi osoittautua hyvin pitkäksi. Jokaisen tuotantovaiheen täsmällinen valvominen näin mikroyrityksenä on siis sula mahdottomuus. Vaikka paita olisi valmistettu Suomessa, on kangas voitu valmistaa epäeettisesti toisella puolen maapalloa. Edes sertifikaatit ja luotettava maine ei aina suojaa tältä, kuten viimeviikkoinen kohu Vallilan ja Balmuirin ympärillä osoitti.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme luovuttaneet tehtävän suhteen. Vaikka emme tällä hetkellä pysty kaikkea täydellisesti valvomaan, pyrimme tekemään aktiivisesti parhaita mahdollisia ratkaisuja saatavissa olevan informaation pohjalta. Pyrimme toimimaan niin oikein kuin vain pystymme. Teemme asioita, jotka itse näemme hyviksi ja vastuullisiksi.

Tästä päästäänkiin sujuvasti näkemyksiin eettisestä ja ekologisesta tuotannosta. Siihen ei ole yhtä selkeää, kaikille toimivaa ratkaisua. Jokaisella on jokin osa-alue jota korostetaan. Esimerkiksi vegaanit voivat olla vegaaneja joko siksi, että eivät halua eläinten kärsivän, tai sitten siksi, etteivät halua edistää ilmastonmuutosta. Tai sekä että. Jotkut eivät halua tukea turkistuotantoa eläinten kärsimysten vuoksi ja suosivat siksi keinonahkaa. Toiset eivät halua teollisesti tuotettua muovista keinonahkaa vaan aitoa tavaraa. Yksi syö riistaa, mutta ei osta tehotuotettua broileria. Toiset syövät vain lähellä tuotettuja tuotteita. Valintojen maailma, niinhän sitä sanotaan. Maapallo on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen.

Joistain asioista voidaan kuitenkin olla samaa mieltä. Kannattaa valita aina lähellä tuotettu tuote maapallon toisella puolella tuotetun sijasta, sillä se säästää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Lisäksi suosimalla suomalaista, tuo veroäyrejä suomalaisille.

Nämä ovat tärkeimmät syyt miksi valitsimme t-paitojemme tuottajaksi oululaisen yrityksen. Ainakin t-paitojen painatus syntyy 100-prosenttisesti Suomessa ja tuemme samalla suomalaista yritystä. Ylimääräisiä kuljetuspäästöjä ei synny, kun tuotteet sijaitsevat samassa kaupungissa kuin toinen USVA designin yrittäjistä. 

Toinen asia mitä painotimme paidoissamme oli laatu. Järkeilimme, että laadukkaita paitoja käytetään pidempään ja näin emme ainakaan tue kertakäyttökulttuuria. Paidat ovat 100% puuvillaa, joten ne eivät sisällä mikromuovia.


Muovi, tuo entisaikojen kotiemännän pelastus, nykyajan kirosana. Meillä on KETTU-mallistossa myynnissä myös akryylimuovista valmistettuja mustia ja valkoisia kettuja, joiden materiaalin eettisyyden olemme omassa tuotannossamme kyseenalaistaneet. Voisimmeko alkaa korvata nekin täysin kierrätettävillä tai kierrätetyillä materiaaleilla?

Yksi vaihtoehto on vaihtaa akryyli joko täyskierrätettyyn, läpinäkyvään akryyliin, jonka päällä olisi halutun värinen printattu pinta. Tämä tarkoittaisi sitä, että uudet akryylituotteet eivät olisi täysin samannäköisiä kuin ennen. Toinen vaihtoehto olisi siirtyä täysin koivuvaneriin, joka värjättäisi halutun värisellä tulosteella.

Toistaiseksi emme ole vielä päätöksiä tehneet. Jos sinulla on jotain ehdotuksia tai selkeä mielipide, otamme niitä ehdottomasti vastaan! Jos julkisesti ei halua kommentoida, meille voi myös laittaa sähköpostia info@usvadesign.fi tai vaikkapa lähettää yksityisviestiä sosiaalisen median kanavissamme (Facebook tai Instagram). 

Haluamme olla rehellisiä ja tehdä toimintaamme läpinäkyvästi. Tulemalla esiin näiden asioiden kanssa mahdollisesti saamme hyviä vinkkejä kehittää toimintaamme ja saamme kenties muitakin pohtimaan omia valintojaan sekä kuluttamisessa että tuotannossa. 

- Mirva ja Jenni


5 kommenttia


 • Danieltealk

  Best dating site: https://tinyurl.com/z5s523s2

  I3ki8YxrN1baRaelRxvVGaoArXFW7Qmc


 • ubhacowof
  Dose For 55 Pounds[/url] Amoxicillin Online lte.mmre.usvadesign.fi.ufs.yw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ukuriwi
  Online[/url] Amoxicillin 500mg gbs.cvno.usvadesign.fi.cmb.jb http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ixoetuigur
  500mg Capsules[/url] Amoxicillin No Prescription jbn.yuix.usvadesign.fi.igz.mw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ebotolokobis

  ] Buy Amoxicillin wej.oedu.usvadesign.fi.mvx.ul http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/


Jätä kommentti