Arctic Design Weekin parhaimmat tärpit kaupunkilaiselle

Arctic Design Weekiä vietetään Rovaniemellä 16.-22.3.2020. Arctic Design Week sisältää runsaasti tarjontaa designin nälkäisille ihmisille ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin – mutta kuinka löytää ne parhaat tärpit yli 70 tapahtuman joukosta? No minäpä autan! Tässäpä viikon poiminnat sinulle, joka olet kiinnostunut syventymään paremmin paikalliseen ja arktiseen designiin. 

Kuva enny more Pixabaystä 

1. Opastettu Alvar Aalto -kierros

Tiesitkö, että Rovaniemellä moni arkkitehtuurinen kokonaisuus on Alvar Aallon käsialaa? Jos olet rovaniemeläinen, todennäköisesti tiesit. Ainakin tiedät kuuluisan poronsarvikaavan, johon kaupunki on rakennettu, sillä tältä tarinalta ei ole kaupungissa vähänkään pidempään asunut voinut välttyä. Poronsarvikaava kuvastaa hyvin meidän pohjoista omaleimaisuutta. Porosta on tullut tunnuseläin Lapille, mikä johtuu melko varmasti siitä, että noihin löntystelijöihin ei voi olla törmäämättä, mikäli vähänkään Lapin maanteitä kuluttaa.

Rovaniemen arkkitehtuuria leimaa poronsarvikaavan lisäksi Lapin sota ja Rovaniemen polttaminen 1944-luvulla. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 90% Rovaniemen rakennuksista tuhoutui. Lähes kaikki mitä Rovaniemellä näet, on rakennettu 1950-luvulta eteenpmäin. Tämän huomaa siitäkin, että joissain Rovaniemen osissa on huomattavan paljon rintamamiestaloja. Rintamamiestaloja rakennettiin asuntotarpeeseen erityisesti rintamalta ja evakosta palaaville ihmisille. Rintamamiestalot ovat 1,5 kerroksisia harjakattoisia puurakenteisia taloja, joissa savupiipun ympärille on sijoitettu muut asuintilat.

Alvar Aalto eli vuosina 1898-1976 ja hänen aktiiviset arkkitehtuuriset työvuotensa sijoittuivat juuri sodan jälleenrakennusajalle. Silloin syntyivät Rovaniemelle Alvar Aallon suunnittelemat poronsarvikaava sekä kulttuuri -ja hallintokeskus, johon kuuluvat kirjasto, Lappia-talo ja kaupungintalo. Lisäksi Aalto on suunnitellut muutamia muita asuntoalueita ja kerrostaloja Rovaniemelle.

Jos kaikki tämä kiinnostaa ja haluat kuulla niistä enemmän, suuntaa ihmeessä tälle opastetulle Alvar Aalto -kierrokselle. Kierros lähtee liikkeelle Rovaniemen pääkirjaston aulasta.

Mikä: Opastettu Alvar Aalto -kierros

Missä: Jorma Eton tie 6

Milloin: TI-KE 17.-18.3., lähdöt tasatunnein 10:00 – 15:00

Mitä maksaa: 29€/hlö

Ilmoittautuminen: https://www.visitrovaniemi.fi/activity-product/private-guided-tour-to-aalto-centre/

 

Kuva: Adobe Stock

2. Muotoilijatarinoita-seminaari

Rovaniemi on arktisen huippumuotoilun keskus. Se johtuu ihan siitä syystä, että muotoilua yliopistotasolla voi opiskella Suomessa Helsingin lisäksi ainoastaan Rovaniemellä. On äärettömän hienoa, että meillä täällä Rovaniemellä on tällainen voimavara, eikä ole ihmekään, että Rovaniemeä kutsutaan Arctic Design Capitaliksi. Taiteilijoiden läsnäolon voi hyvin aistia tässä pienessä kaupungissamme. Sen näkee useista erilaisista taideteoksista ympäri kaupunkia, upeista designmyymälöistä ja loistavasti toteutetuista yritysten brändi-ilmeistä. En voi olla ihastelematta tätä kauneutta vuosi toisensa jälkeen, sillä vaikka itsekin kuulun suunnittelijoiden joukkoon, ihailen erittäin mielelläni muiden upeita töitä. En tiedä parempaa kuin työskennellä lahjakkaiden ihmisten kanssa. 

Muotoilijatarinoita-seminaarissa puhuvat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta valmistuneet muotoilijat ja suunnittelijat. Puhujat kertovat omista kokemuksistaan muotoilun saralla, siitä miten ovat itse kehittyneet ja siitä miltä tulevaisuuden kuvat alalla näyttävät. Täysi paketti erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa siis, mikäli muotoilijatarinat kiinnostavat.

Kaikkia luentoja ei ole pakko käydä kuuntelemassa, vaan ohjelmasta voi poimia itseään kiinnostavat sisältöjä. Esimerkiksi, jos itse kävisin kuuntelemassa ainoastaan yhden luennon, se olisi ehdottomasti tämä: 11.15 – 12.00 Sami Kaarakainen: Työ tekijäänsä v*tuttaa. Otsikko on niin raflaava, että se herättää välittömästi mielenkiinnon. Lisäksi kun ihminen kuvailee itseään keski-ikäiseksi keskinkertaiseksi graafiseksi suunnittelijaksi, joka toimii ”art directorina, brand designerina, luovana tirehtöörinä tai jonakin semmosena”, niin eihän puheenvuoro voi olla kuin täyttä timanttia.

Mikä: Muotoilijatarinoita-seminaari

Missä: Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Esko ja Asko sali (F1011), F-talo

Milloin: MA 16.3.2020 klo 10.15 – 16.45

Mitä maksaa: Maksuton

Ilmoittautuminen: Ei ennakkoilmoittautumista

Taideteoksia Valdemarin rannassa (kuva itse räpsäisty)

3. Lumenveisto-työpaja

No nyt on niin pohjoiseen sopivaa tekemistä että! Samana aikaan kun Etelä-Suomi kärvistelee lumenpuutteessa, Lapissa eletään yltäkylläisen talven keskellä. Lunta on eri puolilla Lappia pitkälti yli metrin, mikä on huomattavasti enemmän kuin tavallisena talvena.

Lumenveistolle riittää siis materiaalia. Lapissa asuneet tietävät hyvin, että Lapista löytyy vuosi toisensa jälkeen mitä upeampia lumiveistoksia. Näistä tunnetuin on varmastikin vuosina 2018 ja 2019 Ylläkselle rakennettu Game of Thrones -teemainen lumikylä, joka meni viraaliksi ulkomaita myöten. Game of Thrones -taideteokset olivat niin uskomattoman upeita, että ei voinut kuin ihmetellä, miten tällaistakin voi lumesta tehdä. No, nyt sinulla on mahdollisuus päästä kokeilemaan tätä ihmeellisen ällistyttävää taiteen muotoa. Ohjelma sisältää kaiken mahdollisen: kuljetuksen, materiaalit, ohjauksen lumenveistoon ja tietenkin perilappilaiseen tyyliin välipalan avotulella. 

Mikä: Lumenveisto-työpaja

Missä: Happy fox tila, Ounasjoen itäpuolentie 1329. Kuljetus paikan päälle: 10:30 Hotel Santa Claus, 10:45 Joulupukin Pajakylä Joulupukin Pääpostin edestä.

Milloin: MA-SU 16.-22.3 klo 11:00 (Huom noutoajat yllä!)

Mitä maksaa: 120€/hlö

Ilmoittautuminen: https://www.visitrovaniemi.fi/activity-product/snow-sculpting-workshop-35-hours/

 

 

Kuva: Adobe Stock

4. Makrameekorupaja

No nyt on sellainen työpaja, jonka luulisi kiinnostavan tämän sivuston kävijöitä! Makrameet ovat tällä hetkellä todella trendikkäitä käsitöitä, jotka toteutetaan erilaisilla solmutekniikoilla. Makrameita käytetään erityisesti sisustuksessa seinävaatteina, mutta nyt ne ovat alkaneet löytää tietänsä myös koruihin. Makrameet vaativat sorminäppäryyttä, mutta makrameiden teko sopii myös hyvin aloittelijoille.  

Mikä: Makrameetyöpaja

Missä: Taito Lappi, Pohjolankatu 4

Milloin: TO 19.3. klo 12:00 – 15:00

Mitä maksaa: Materiaalimaksu kulutuksen mukaan

Ilmoittautuminen: Ei ennakkoilmoittautumista


5. ÄÄRI Arctic Design Expo 

No sitten, viimeisimpänä vaan ei missään nimessä vähäisimpänä: ÄÄRI Arctic Design Expo. Tämä on erittäin ERITTÄIN tärkeä tapahtuma, sillä me osallistumme siihen. Se on myös erityisen tärkeä siksi, että meiltä tulee pari yllätystuotetta sinne mukaan. Toinen tuotteista on tehty yhteistyössä Arctic Design Weekin kanssa ja toinen taas on uusi tuote vanhasta designista, joka sopii Rovaniemeä rakastaville (ei liene vaikea arvata mistä designista on kyse). Molemmista tiedotetaan lähempänä tapahtumaa, kannattaa siis seurailla meidän somekanaviamme!

ÄÄRI Arctic Design Expo on täysin uusi tapahtuma Rovaniemellä. Se on messu- ja myyntitapahtuma designtuotteille ja sieltä löytyvät kaikki Pohjois-Suomen kuumimmat yritykset muotoilun saralla. Voin sanoa näin, koska kuulun joukkoon ja itseään saa kehua. Kröhöm.

ÄÄRI Arctic Design Expo järjestetään Kalotinlinnassa aivan Lordinaukion tuntumassa ja siten sinne on erittäin helppo tulla, mikäli kaupungilla sattuu muutenkin liikkumaan. Suosittelen aivan ehdottomasti visiittiä tähän tapahtumaan! Meidät löydät sivun alalaidassa olevan kartan näyttämästä sijainnista.

Mikä: ÄÄRI Arctic Design Expo

Missä: Kalotinlinna, Koskikatu 14-16

Milloin: PE 13:00 – 20:00 ja LA 11:00 – 18:00

Mitä maksaa: Maksuton

Ilmoittautuminen: Ei ennakkoilmoittautumista


24 kommenttia


 • bmeeynhegj

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?


 • roxiveyu
  Amoxil Online[/url] Amoxicillin 500mg Capsules vcu.kubo.usvadesign.fi.mop.th http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • awesoegejoji
  500mg Capsules[/url] Buy Amoxicillin Online Without Prescription rcl.hqfn.usvadesign.fi.tnl.pk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • izoogiwewo
  Online[/url] Amoxicillin 500 Mg ruw.duur.usvadesign.fi.vxd.pk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • iruhahisbe
  500mg Capsules[/url] Amoxicillin Without Prescription lde.egoa.usvadesign.fi.vtq.ah http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Jätä kommentti